Predelava soje
Predelava soje
Soja je stročnica – metuljnica (tako kot fižoli, leče, čičerka, grah, bob, lucerna, triplat, …). Suho zrno soje vsebuje od 36 % do 46 % beljakovin za razliko od žit, ki jih vsebujejo od 7 % in 11 % (oves, ječmen, pšenica, …) do 18 % (pira, kamut).
Zraven velike količine beljakovin pa nepredelana soja vsebuje tudi snovi, ki niso primerne za krmo domačih živali:
- Tripsin inhibitorje (zmanjšujejo dejavnost encima, ki pospešuje razgradnjo in izkoriščanje beljakovin)
- Hemaglutinin (povzroča zgoščanje krvi)
- Encim ureaza (pospešuje razgradnjo uree v vampu, kar povzroči nastajanje amonijaka, ki napihuje živali in deluje strupeno)
Eden najustreznejših ekoloških postopkov predelave sojinega zrnja je kuhanje soje v vodni pari, ekstrudiranje in ekspandiranje. S tem postopkom koncentracijo škodljivih snovi (encim ureaze, tripsin inhibitorji in hemaglutinin) zmanjšamo daleč pod z zakonom določeno raven, ne da bi pri tem zmanjšali energijsko vrednost soje. Ker je soja po tej tehnologiji izpostavljena za kratek čas (20–30 sekund) visoki temperaturi (do 150°C) in visokem pritisku (do 55 bar), brez prisotnosti kisika ne pride do sprememb proteinov in vitaminov.
V podjetju Interkorn d.o.o. vam nudimo predelavo sojinega zrnja v:
- ekstrudirano sojino zrnje,
- ekstrudirane sojine pogače ter
- protektirane ekstrudirane sojine pogače.
Za več informacij, ali za pripravo ponudbe, nas prosim pokličite na: 02/5422-250, ali pa pošljite mail na: info@interkorn.si
Kategorije
- Euro Garden (67)
- Hrana za ptice (1)
- Kmetijski program (48)
- Detelje (4)
- Dosevki (16)
- Krmna pesa (1)
- Mešanice trav (8)
- Mešanice trav in detelj (12)
- Trave (7)
- Parkovni program (14)
- Mešanice trav (10)
- Trave (4)
- Semenski krompir (4)